top of page

Herstel, verzuim & werkstress

Iedereen krijgt weleens te maken met een moeilijke periode: je voelt je psychisch minder stabiel, ervaart stress en druk, bent onzeker of angstig. In zo'n situatie vraagt jouw lichaam om herstel.  Herstel van psychische klachten gaat in de regel langzamer dan we willen. Soms met uitval op het werk, soms lukt het werk nog net, maar alles komt uit je tenen.

 

Herstel

Herstel is meer dan 'de oude worden': je leert jezelf kennen in discipline, luisteren naar je lijf, uitproberen en verwachtingen bijstellen. Het is een langlopend proces waar je alert in moet blijven, want zodra het beter gaat, komen oude patronen als vanzelf. Bewust herstellen is een uitdaging tijdens werken en re-integratie.

 

Het kennismakingsgesprek

De coaching start met een kennismakingsgesprek van 1,5 uur, waarin wederzijdse kennismaking, inventarisatie van problematiek en het concretiseren van het doel centraal staan. 

Coachingstraject
Herstel
psychisch herstel en balans
Psychische klachten de baas!

Het persoonlijk verhaal is leidend. Om namelijk te kunnen begrijpen hoe terugval komt, zijn persoonlijke ervaringen, zienswijze en (on)bewuste verwachtingen essentieel. Het hardop doornemen van gebeurtenissen helpt om eigen gewoonten te herkennen, ervaringen in perspectief te plaatsen en je meer te focussen op constructief herstelgedrag.

Naar aanleiding van het kennismakingsgesprek geef je aan of je het coachingstraject wil vervolgen.

 

De coachingsgesprekken

Hierna volgen gemiddeld drie tot vijf coachingsgesprekken van ieder een uur, ingepland om de 3-4 weken om gerichte opdrachten in praktijk te brengen.

In een coachingsgesprek is er tijd voor:

  • reflectie op jouw ervaringen en opdrachten in de praktijk: Hoe ging het? Hoe vond je het? Wat viel je op?

  • logische uitleg, informatie en inzichten over psychologische processen zoals: hoe herstelt ons lichaam, hoe werkt ons brein, hoe helpen we onszelf? Deze informatie is essentieel in herstel: als je begrijpt hoe het werkt en waarom, dan worden jouw verwachtingen realistischer en is herstelbevorderend gedrag beter vol te houden. Inzicht geeft houvast.

  • maatwerk in de adviezen. Voor ieder volgend gesprek worden opdrachten meegegeven of een vragenlijst. Er wordt gekeken naar de beste 'person-activity fit' (de activiteit moet passen bij de levensstijl van de persoon): Op welke manier ga je de adviezen ook daadwerkelijk in praktijk brengen? Wat werkt het beste? Opdrachten en vragenlijsten worden per mail toegestuurd.

Werk

Hoe concreter de afstemming tussen jou en het werk (leidinggevende/HRM), hoe beter: Wat verwachten we van elkaar? Hoe stemmen we af? Welke beren zien we op de weg, hoe gaan we dat aan?

Ongeacht of er sprake is van uitval of re-integratie is afstemming nodig om de adviezen duurzaam in praktijk te brengen. Desgewenst kan ik uitleg geven aan de leidinggevende/HRM. Het helpt vaak al veel als het werk handvatten en uitleg krijgt over het herstelproces van psychisch verzuim in het werk. Het zijn vaak onuitgesproken verwachtingen die re-integratie onnodig bemoeilijken.

bottom of page