top of page

Balans, in-/ontspanning & ademhaling

Balans in je leven is het onderhouden van evenwicht tussen inspanning en ontspanning. Zodra we uit balans raken, ontstaan er klachten, zoals stress bij overactiviteit en apathie bij inactiviteit. Hoe we omgaan met onze energie heeft effect op ons lichaam, onze mindset en ons handelen.

 

Inspanning en ontspanning

Een gezond lichaam kent balans tussen actie en rust. Als we ons inspannen, worden biofysische processen in ons lichaam geactiveerd: we zijn dan alert, lever geeft suiker af, zweetklieren zijn actief (voor afkoeling), bloedstolling stijgt, hartslag en bloeddruk stijgen, buik- en blaasspieren trekken samen, arm en beenspieren zijn gespannen. Als we ontspannen, herstelt ons lichaam en vinden de volgende biofysische processen plaats: ademhaling wordt normaal, zweten stopt, spierspanning daalt, hartslag en bloeddruk nemen af en het voedsel wordt weer verteerd.

Zodra er sprake is van disbalans en deze houdt langer aan (enkele maanden), dan zal:

- óf het herstelvermogen wordt aangetast, komen we moeilijker tot rust en vindt er geen spontaan herstel plaats, zoals bij langdurige stress het geval is;

- óf het activeringsvermogen neemt aan, komen we moeilijker tot actie (activatie energie) en lichaamsprocessen raken inactief, zoals bij zwaarmoedigheid of depressiviteit voorkomt.

We hebben inspanning én ontspanning nodig om gebalanceerd te leven, ons lichaam te onderhouden en ons lekker te voelen.

inspanning & ontspanning

De ademhaling

Belangrijke graadmeter van spanning en ontspanning is onze manier van ademhalen. Ademen we hoog in de borst, dan zijn we gespannen of ervaren we stress. Zijn we angstig, dan grijpt de spanning ons naar de keel en voelt het alsof de ademhaling stokt. Zijn we emotioneel, dan voelen we de ademhaling meer onderin de buik.

De meest natuurlijke en ontspannen manier van ademhalen is met de middenrif (diafragma), een koepelvormige spier tussen de borst- en buikholte. Bij mediteren is de diafragmatische ademhaling de basis, waarbij het lichaam aangenaam kan ontspannen en concentratie en focus zo optimaal wordt benut.

In de coaching zal er aandacht zijn voor deze manier van ademhalen. Er zullen ademhalingsoefeningen worden gegeven om zo meer balans in lichaam en mind te creëren.

De diafragma is een koepelvormige spier (zie de rode lijn in het plaatje) die samentrekt bij een inademing (Inhale) en ontspant bij een uitademing (Exhale).

Lichaam en mind

Lichaam en mind zijn verbonden en beïnvloeden elkaar. Als we druk zijn in ons hoofd, dan spannen we onbewust veel meer spieren aan dan nodig, is ons handelen meer ad hoc en minder efficiënt. Zijn we rustiger in ons hoofd, dan is ons handelen meer beheerst en efficiënter. Een rustige mind helpt om bewuster te leven en adequater om te gaan met onze energie. 

Met sporten investeren we in onze gezondheid. We leren ons lichaam kennen en onderhouden het activerings- en herstelvermogen. Onze mind wordt rustiger, onze concentratie wordt éénpuntig. Na sporten kun je weer helder denken, ben je rustiger en voel je je zekerder. Met hardlopen lopen we ons hoofd leeg van alle zorgen, problemen en plannen. 

Met mediteren kun je sneller en directer komen tot innerlijke concentratie, kalmte en gemoedsrust. In tegenstelling tot veel mensen denken, hoef je niet in een moeilijke lotus-houding te zitten of urenlang de tijd te nemen. Neemt dagelijks slechts vijf minuten de tijd om de ademhaling te observeren. Neem plaats op een harde stoel, recht de rug, sluit de ogen en focus je op jouw ademhaling. Merk je dat je mind afdwaalt, breng hem weer rustig terug naar de focus op je ademhaling. Onderzoek wijst uit dat mediteren ons geluksgevoel vergroot, stress vermindert en ons immuunsysteem beter laat functioneren.

Zeker in creatief werk of werk waar veel van ons denkvermogen wordt gevraagd, is dit een uiterst effectieve manier om de mind efficiënt te laten functioneren.

bottom of page